maj 092011
 

Mina barn har ju tidigare visat intresse för Eric Saades sångtexter. Därför kände jag mig kompetent och föräldraklok när jag redan i förra veckan kollade upp årets Saadedängas text här. Och idag fick jag lön för mödan, för i bilen på väg hem från skolan kom diskussionen. Redan tidigare har vi översatt lite fraser här och där så S har gjort en egen översättning, ”Jag vill bli populär, jag skall bli populär, jag blir så poppigt populär!” vilket jag tycker är en avsevärd förbättring av texten, men förmodligen kommer det sig av att han aldrig riktigt greppat betydelsen av ”I’ll get you when I’m popular” så som en svensk artist på fyrtiotalet skrev han helt enkelt om texten till en annan svensk.

-Men, funderade han i bilen idag, om man har vunnit Melodifestivalen, då är man väl redan rätt populär?

-Ja, svarade H genast. Då är man populärast i hela Sverige.

-Så då behöver man kanske inte bli så mycket populärare?

-Nä, kanske inte.

-Men i så fall skulle han göra en ny text tycker jag, sade den alltid rättvise S. Den borde handla om att nu när han redan är så populär så skulle han kunna hjälpa andra som inte är lika populära och till exempel ge dem en egen sång. ”Till alla ni som inte är så populära som jag, jag älskar er iallafall” provsjöng han på en egenhändigt gjord nästan liturgisk melodi.

-Eller, föreslog H, så  kunde han sjunga ”Så här gjorde jag när jag ville bli populär, så kan ni få lära er ni också” och så kunde vers ett handla om vad man gör först och sedan vers två om vad man gör sedan och så kunde sista versen vara ”och så skall man vinna melodi-i-i-i-i-i-festivalen också”.

A tyckte att han kunde komma in i samtalet nu och gjorde det med följande fråga:

-Men mamma, vad sjunger han mer då, eftersom han inte bara sjunger populär, populär hela tiden?

Jo, då kunde jag ju ge besked, tack vare min pålästhet, att alla verserna handlar om att han vill bli populär så att någon tjej skall lägga märke till honom.

-Eller någon kille, infogar Rättvise S.

H kommer med den kloka invändningen att han kanske inte behöver bli populär hos alla utan bara hos en person då, den som han vill skall lägga märke till honom och föreslår att han ritar ett hjärta och skriver dens namn i.

-Ja! sade S. Då kanske han inte behöver sjunga så mycket och slå sönder så mycket glas och så.

Ett djupt rotat minne vaknar till liv inom A, som fundersamt säger:

-Jag tror att om man vill bli populär hos folk så skall man inte slå sönder deras glas.

Alla begrundar det här under tystnad och vi spelar låten igen.

-Men trummorna är bra. Man blir populär av trummor, konstaterar H.

-Han kan slå sönder trummor, istället, säger A.

 

De enas om att de skall skriva ett nytt brev till Saade och den här gången påtala att

-man inte behöver få ALLAS uppmärksamhet när man bara vill ha en persons

-man faktiskt ÄR rätt populär när man vunnit Melodifestivalen och därför inte behöver sjunga om att BLI populär

-man inte blir så populär om man slår sönder folks glas. Ett bättre sätt att bli populär är att låta folk ha sina fönster i fred.

 

Inför att skriva det här blogginlägget går jag tillbaka och läser det förra om Saade, det som vi tyvärr aldrig fick ett svar på. Så tänker jag på hans nya text och inser att det nästan är som ett svar på barnens brev. Hm. Vi borde nog skicka det här nya brevet, som de tänkt ut.

För det skulle vara väldigt intressant att höra vilken låt det resulterar i nästa år.

Random Posts

Loading…

Sorry, the comment form is closed at this time.