okt 032012
 

Kära ni som utformade stavningskontrollen på min dator –

Jag har några små förslag att komma med.

Idag skrev jag ordet ”jacuzzibad”. Det gillade inte min dator. Den markerade med ett rött streck.

Jag upplevde den i det ögonblicket som ytterst fördömande.  Jag vill påpeka att jag så gott som aldrig skriver omoraliska, lättjefulla eller hedonistiska ord.  Jag tycker faktiskt att i vårt moderna samhälle borde en gift kvinna få nämna sådana saker. Ni såg ju för sjutton att det var i ett ytterst propert och ostyggt sammanhang!

Mitt förslag är att ni bara markerar ordet ”jacuzzibad” i dokument som heter ”Läder-Lolas äventyr”.

För att uppväga saken skrev jag ”arbetsmoral” direkt under men det blev inte datorn ett dugg gladare av. Det tycker jag också är synd. Jag kompenserade ju! Det är som att klimatkompensera – man får göra det. Men det tyckte inte datorn.

När jag undersökte varför datorn rödmarkerat jacuzzibadet blev jag ännu mer konfunderad. Min dator föreslår nämligen att jag förmodligen har försökt att skriva Azerbajdzjan istället och bara stavat lite fel.

Nu vill jag fråga er: brukar jag stava fel? Och en ännu mer indignerad fråga: Brukar jag skriva saker som handlar om Azerbajdzjan?

Jag vill därför ödmjukast anhålla er om att avstå från detta moralfilter och istället skaffa ett snällhetsfilter.

Med andra ord: Föreslå inte Azerbajdzjan för folk som skriver om jacuzzibad. Men föreslå gärna ett jacuzzibad för de stackarna som skriver om Azerbajdzjan.

Vänligaste etc

PS Min dator gillade inte ordet ”snällhetsfilter” heller. Den föreslog ”sällhetsfilter” och lade till kommentaren ”verklighetsfrämmande”. Jag kan inte tänka ut något som tydligare skulle kunna bevisa att ni faktiskt behöver ett jacuzzibad. You guys need to relax.

Random Posts

Loading…

  27 Responses to “Öppet brev till skaparna av stavningskontrollen på min dator”

 1. Tack för dagens 🙂 🙂 🙂

 2. Åh, vad roligt!!!

 3. Ha ha – bra o roligt skrivet!

 4. Roligt och underhållande som vanligt Charlotte!

 5. HaHaHA, vilken terror! Bajdzprogram som straffar oss med skit bara för att det inte klarar sammansatta ord.

 6. PS. I min egen skittelefån får man inte ens skriva skit, bara bajs…

 7. (Svar: Är trött. Väntar på min musa)

 8. Goda skratt förlänger livet sägs det och efter detta inlägg lär det förlängas en hel del. Texten jättegillas!

 9. Svar; ”Azer-bajdz-jan”… lite skitnödigt i att komma upp med det ordförslaget, tänkte jag på:)
  Glömde säga att jag älskade texten, som vanligt.

 10. Ha ha, mer jacuzzi till folket.

 11. Underbar! Bara en sån sak som avslutningsfrasen är ju suverän.

 12. Sådana resonemang älskar jag. Avskyr när datorer börjar tänka själva, det är såååå frustrerande.

 13. Antar att detta gäller stavningskontrollen i Google Chrome (eller möjligtvis Opera eller en äldre version av Firefox). Mitt råd till dig är att högerklicka i ett textinmatningsfält, välja ”Alternativ för stavningskontroll” och avmarkera ”Kontrollera stavning i textfält”.

  Stavningskontrollen i Chrome inte tar hänsyn till sammanhanget eller till ordens betydelse. Chrome väljer ut ett ord i taget.från texten och försöker matcha ordet mot en ordlista och en samling regler för bl.a. sammansättning. Chrome använder ytterst bristfällig kod för att välja rättstavningsförslag. Chrome använder inte svenska (men däremot engelska) regler för att filtrera ut ord ur texten, vilket resulterar i att ord som ”vd:ns”, ”1960-talsmusiken” och ”ränte-” hanteras fel. Men det värsta är att Chrome använder en halvfärdig ordlista som de skapade till allra första versionen av Chrome och som de sorgligt nog inte uppdaterat sedan dess. Skriv gärna till Google och be dem förbättra stavningskontrollen i Chrome. Betänk dock att Chrome är en webbläsare och inte en ordbehandlare, så stavningskontroll är knappast den mest prioriterade funktionen (särskilt inte eftersom detta gäller ett mycket litet språk som svenska).

  Det finns en ofantligt mycket bättre ordlista till Chrome att hämta gratis från
  http://dsso.se/chrome.html (den har inga som helst problem med ord som ”jacuzzibad” eller ”snällhetsfilter” men är ändå ruskigt bra på att hitta felstavningar), men bristerna i Chrome (i synnerhet avsaknaden av sammanhangskänslighet) och det svenska språkets komplexitet (som tillåter oändligt många kombinationer av sammansättningar och avledningar) leder till att man inte kan räkna med perfekt resultat i alla situationer. Därför är mitt råd till dig att helt enkelt avaktivera stavningskontrollen och sluta ställa indignerade frågor till utvecklaren av stavningskontrollen.

  • Word! 🙂

  • Förlåt en helt oindignerad fråga: Blir så nyfiken på hur den lite indignerade slutklämmen ska tolkas. Det låter ju rätt så humoristiskt men det kanske inte alls var avsikten?

   • saqer: Jag funderar över exakt samma sak. Det måste ju vara för att det skall vara roligt eller?

   • Min replik på blogginlägget var inte avsedd att vara vare sig humoristisk eller indignerad. Det är bara så att jag råkar veta exakt hur det kommer sig att den svenska stavningskontrollen i bl.a. Google Chrome ser ut som den gör och kan agera talesman för skaparna av stavningskontrollen (dvs. för de hårt arbetande ideella svenska utvecklare vars arbete Google använder på ett ytterst bristfälligt sätt i Chrome). Det är uppenbart att blogginlägget är skrivet i en humoristisk anda, men det är faktiskt inte roligt för stavningskontrollens skapare att bli uppmanade att gå och bada. Det tycks som om svenskarna bara har nedlåtande feedback att ge till dem utvecklar språkteknologi, vilket leder till att lovande projekt läggs ner. Därför önskar jag att folk som inte har någon konstruktiv kritik att komma med åtminstone kunde ha vett att hålla tyst.

   • Beat; När en stavningskontroll blandar ihop ord som Azerbajdsjan och jacuzzibad förstår man ju lätt att den mest är störande och i vägen för en normalt stavningskunnig användare ( ja, förutom den som kanske söker uppslag för ett bra kåseri då). Men det värsta är att unga människor som så fort de skriver ett sammansatt ord får en röd felmarkering och därmed förleds att särskriva allt möjligt tills deras språk..känsla…. ja, du fattar, – att man kan reagera.

   • saqer, jag håller med om att det värsta med stavningskontrollen i Chrome är att den ibland uppmanar till särskrivning. Att så sker beror på att Google låter Chrome tillämpa det engelska språkets logik på en ordlista som svenska utvecklare skapat för ett helt annat program. Utvecklarna har påtalat denna galenskap för Google och har försökt få dem att införa rättningar, men det tycks inte vara någon prioriterad fråga för Google. Förmodligen till stor frustration för utvecklarna. Om användarna sedan gör sig lustiga över skaparna av stavningskontrollen i stället för att kritisera Google, så tror jag risken är stor för att utvecklarna börjar tänka att användarna faktiskt har den stavningskontroll de förtjänar.

  • Hej Beat – du har fått ett alldeles eget inlägg nu. Eller ja – du och skaparna av den svenska stavningskontrollen i Chrome. Det är snällt och ber om ursäkt. Läs det!

   Öppet brev till skaparna av Chromes stavningskontroll

 14. Kul. Både inlägg och kommentarer.

 15. Härligt med folk med humor! eller…

 16. […] – nu vet jag att det är ni som ligger bakom hela den här stora frågan om jacuzzibadens vara eller icke […]

 17. Too touchy, Beat!

 18. […] gissa sig kom så åter […]

Sorry, the comment form is closed at this time.