dec 302017
 

Ingen vettig medelålders tant ger väl en trettonåring råd om sociala medier. Men jag är ju inte en vettig människa, och den saken kommer inte att ändras bara för att du fyller tretton idag.

Så idag har du laglig och tillåten tillgång till facebook, instagram och Spotify. Visst, den där trettonårsgränsen är lite ointressant för de flesta. Men nu är du tretton. Nu får du. Varsågod!

Och det här vill jag skicka med dig: Be careful out there.

Du kommer att få se människor som du respekterar säga saker som du inte respekterar. Tänk på att de inte alltid har dig som den tänkta publiken. Tänk på att allt inte är skrivet i sten – inte ens allt som vuxna skriver. I upprördhet kan man skriva saker, saker som man inte kanske skulle vilja stod bredvid ens namn i lugnare stunder. Och när folk skriver dumma saker: Var snäll mot dem. De behöver inte vrede, de behöver vänlighet. I vänlighet gror vänskap, och i vänskap gror omtanke, och i omtanke gror underverk.

Människor du känner kommer att tro på helt obegripliga saker. Att de kan vinna biljetter till semesterparadis på att trycka gilla på ett Facebookinlägg. Att något som står i en politiskt vinklad sajt är hur sant som helst. Att det är en bra idé att dra alla människor av ett visst utseende eller en viss etnicitet över en och samma kam. Det verkar helt vansinnigt. Du kanske blir superarg. Berättigat superarg. Men tänk på att de som uppför sig vansinnigt inte behöver din vrede. De behöver mildhet. I mildhet bor värme, och i värme smälter isen, och när isen smälter finns det plats för underverk.

Människor du följer kommer att skriva saker till varandra i ögonblickets hetta, kanske till och med till dig. Det som är skrivet verkar hårt. Ibland är det tänkt att vara det, men ibland inte. Och ibland är det tänkt att vara det i den arga sekund som man skriver det, men sedan – oj, vad det ser hårt ut. Och så sätts både den som skrivit och den som ska ta emot i en svår social situation. Då är det en klok idé att inte välja sida eller polarisera situationen. Då är det en klok idé att – om man nu vill säga något – påminna om det viktiga i livet: förlåtelse, förståelse och sunt förnuft. För förlåtelse, förståelse och sunt förnuft är färgnyanser i en svartvit värld, och färgnyanser ger tillvaron ett skimmer, och när tillvaron har ett skimmer, så kan alla troll spricka och förlåtelsen få välla trösterikt fram.

Så jag kan säga nästan hur mycket som helst om sociala medier (och  om nästan vad som helst). Så lyssna till någon som är klokare än mig. Någon som kom på, långt långt långt innan sociala medier uppstod, att det finns en magi som bor i snällheten, och att snällheten kan rädda världen. Det står i Romarbrevet i Bibeln:

Välsigna dem som förföljer er, välsigna dem och förbanna dem inte.
Gläd er med dem som gläder sig och gråt med dem som gråter.
Bemöt alla lika och håll er inte för goda att umgås med dem som är ringa. Var inte självkloka.
Löna inte ont med ont. Tänk på vad som är riktigt för alla människor.
Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och kommer an på er.

Man kan tycka vad man vill om Bibeln, precis som man kan tycka vad man vill om sociala medier. Jag hoppas att du under dina tonår ska tycka alla möjliga olika saker om bådadera. Men de där orden, de kommer att ta oss långt om vi klarar av att följa med dem.

Såsom på sociala medier, så ock i köttvärlden.
Så är det.

Och grattis. Många tummar upp.

Random Posts

Loading…

  2 Responses to “Några ord till min trettonåring”

  1. Klokt skrivet och inte bara för trettonåringar att tänka på.

  2. Som sagt, inte bara för trettonåringar.

Sorry, the comment form is closed at this time.