dec 042011
 

Jag skulle vilja att vårt hem var som Hogwarts. Hogwarts, från Harry Potter. Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry för att ge stället dess fulla namn. Den här platsen med andra ord:


Jag vill inte att vårt hem skall vara en plats dit man i första hand kommer för att lära sig magi och trolldom, det är inte det egentligen, även om lite magi kanske är exakt vad man behöver i sitt hem, i sin vardag.

Men jag vill att vårt hem skall vara en plats med många spännande skrymslen och vrår. En plats där man kan känna sig hemma, där det finns folk som man hör ihop med, där det alltid är liv och rörelse. Hm, det är ju en trevlig sak med Hogwarts att det alltid serveras enorma mängder god mat till varje måltid och att den kommer fram magiskt på borden och att disken också på ett magiskt sätt försvinner bort från borden.

De kloka professorerna, alltid redo att finnas till hands med råd och stöd, är förstås en ingrediens att räkna med. De där professorernas längtan efter att hjälpa alla barnen till deras egen utveckling, deras egen väg, så vill jag också ha det hemma hos oss. Man skall få vara på sitt sätt och få all den hjälp man behöver för att utvecklas på sitt sätt.

Och så skall vi ha spöken förstås, eller ett spöke iallafall. Tänk att ha Ansgar glidande omkring, som husspöke. Vad jag inte skulle ge för den saken. Men det är klart, det är inte DE spökena som finns på Hogwarts, inte de döda som någon saknar och längtar efter. Då finns Erised-spegeln på Hogwarts, jag har bloggat om den förut – spegeln där man ser sig själv så som om man hade allt man ville ha, om man var sådan som man skulle vilja vara. Den är lite farlig, Erised-spegeln. Det är ju en risk, förstås. Men en risk värd att ta tror jag.

Men det viktigaste är det här, och jag hoppas att vi redan kommit en bit på väg på den här punkten: Jag vill att vårt hem, som Hogwarts, skall vara en plats som är diametrala motsatsen till Privet Drive nummer 4 – en plats där man kan få vila sig från omvärlden. Där alla får vara sig själva. Där det är helt ok, normalt och välkommet att vara på ett annat sätt än vad vår vanliga värld vill att man skall vara. Där det som avfärdats blir välkomnat. Där de som avfärdats blir välkomnade.

Tillvarons sanna magi, den som vi alla kan skapa omkring oss: att acceptera varandra med kärlek och utan fördömanden.

Help will always be given at Hogwarts to those who ask for it. 

 

 

Random Posts

Loading…

  One Response to “H som i Hogwarts”

  1. Åh, håller med precis! <3

Sorry, the comment form is closed at this time.