feb 192012
 

H kom till mig häromdagen och berättade att hon hade skrivit ett viktigt brev som jag borde lägga ut på min blogg. Det var, sade hon, det viktigaste brevet hon någonsin skrivit. Det var det också.

Här är det:

Kommer ni ihåg Hj? Jag har skrivit om honom här och här. Det är han som är  Hjalmar (hans mamma tycker det är OK att vi har hans förnamn med här). Sjukdomen han har är leukemi och han behöver, som H säger, få benmärgstransplantation. När man skall få det måste man få benmärg som på något sätt matchar ens egen, jag tror att det är ungefär som blodgrupper fast mycket mer komplicerat med många fler sorter att välja mellan. Man har 25% chans att få en träff på ett helsyskon. Hjalmar har fyra helsyskon och tyvärr funkar ingen av dem som donatorer.

Jag ryser när jag tänker på hur det måste ha känts för föräldrarna. Fyra syskon, ingen som matchade. Hur känner man då? Hur hanterar man det? Från att ha varit något som – FÖRHOPPNINGSVIS! – kan lösas inom familjen, så blir det ett helt annat typ av problem. Ett större. Plötsligt blir man beroende av andra människors hjälp, av andra människors hjärtegodhet. För det går att gå utanför familjen, det går att ge till någon man inte är släkt med. Man kan matcha ändå.

Då finns det benmärgstransplantationsregister – i Sverige finns Tobias-registret.

Det var när vi berättade för H att man måste vara 18 år för att vara med där, för att kolla om ens benmärg kan hjälpa Hjalmar, som hon skrev det här brevet. OK, hon kunde inte ge sin benmärg som hon hade tänkt – utan att ens veta vad benmärg är  – men hon kunde göra något. Hon vet att folk läser min blogg. Hon kom på något hon kunde göra.

Om man är 18-35 år är proceduren för att komma med i registret (och därmed eventuellt kunna bli givare till den som man matchar) gratis, läs här. En hälsodeklaration och ett blodprov är vad som krävs.

Om man tillhör de människor som inte får vara med i registret, kan man ändå göra något.

-Länka till det här inlägget?
-Gör ett eget blogginlägg och länka till Tobiasregistret?
-Skriv ut en av sidorna på Tobiasregistret och sätt upp på anslagstavlan påditt jobb?
-Tipsa friska 18-35-åringar om vilken insats de kan göra om de går med.
-Dela länken hit på facebook?

Vi blir så tacksamma för alla som vill hjälpa. Kanske är just du, som H skriver, rätt person att donera benmärg till en åttaåring, en glad en med ett härligt skratt.

Kanske är någon av dina vänner det?

Om du trycker på gilla-knappen nedanför det här inlägget så syns det för alla dina facebookkontakter att du ”gillar” det – alla kan se länken hit – kanske är någon rätt matchning för Hjalmar – eller för någon annan som behöver få en benmärgstransplantation. Gilla-knappen ligger längst ner i inlägget, nedanför ”Random Posts”.

 

Random Posts

Loading…

  16 Responses to “Det viktigaste brevet”

 1. Det var helt underbart skrivet av din dotter.

 2. Nu hoppas vi att H:s rätta person anmäler sig!

 3. Jag är i rätt ålder! Jag har tänkt på det förut, men nu anmäler jag mig och det är helt och håller H:s förtjänst. Hälsa henne det!

 4. Fina Hagar! Önskar att jag kunde!!

 5. Länkar vidare på min blogg och hoppas för Guds skull ni hittar en donator..
  Styrkekram!

 6. […] här Alla kan göra en insats. Tänk vilken panik som förälder när en benmärgsdonation behövs akut […]

 7. Vilken bra idé! Visste inte att man bara kan vara inom just denna ålder – då är jag för gammal 🙁 men ska länka vidare så klart och håller tummarna för Hjalmar!

 8. Jag delar… tyvärr kan jag inte just nu och inte på länge matchas med någon trots att jag är registrerad. Lite dumt det där med graviditeteter ibland

 9. Gulliga H! Jag behöver tyvärr min benmärg själv, men har Gillat och hoppas att Hjalmar får den hjälp han behöver.

 10. Tack snälla för all fin uppbackning alla ger oss.
  Man kan anmäla sig tom. 59 års ålder till Tobiasregistret, men det är gratis i åldrarna 18-35 år.
  Gå in och läs mer på:
  http://tobiasregistret.se/givare/hur-du-anm%C3%A4ler-dig.aspx

  Stiftelsen startades av en fam. som miste sin son Tobias dec. -91 pga att ingen matchande benmärg hittades i något av de nationella register som fanns runt om i världen.
  Vi hoppas på att hitta en givare till våran Hjalmar ♥
  Tack/ Hjalmars mamma

 11. Livets Magiska Kärlek….

  Så liten med så stora tankar, det är total mänsklighet….

 12. […] människor har frågat om jag är stolt över H idag (efter hennes viktiga brev om Hjalmar). Självklart, stolt så att jag håller på att spricka. Stolt över att det hon har […]

 13. […] vill tacka alla läsare som för ett tag sedan spred länken om Hjalmars behov av donator inför […]

 14. Detta är bland de finaste jag har sett ett barn göra för sin kompis. Jag blir helt rörd till tårar.

 15. […] Så har han sett dem:  far och son […]

 16. […] en kampanj för att en vän till dig med leukemi skulle få tag på benmärg, du skrev ett brev, du pratade med folk, du gjorde allt du kunde. Och du gjorde det med patos och med kärleksfullhet, […]

Sorry, the comment form is closed at this time.