dec 032013
 

Jag berättar för M om alla roliga och spännande saker vi skall göra i december, till exempel köpa julklappar, baka julgotter och mysa med glögg. Han lyssnar hjältemodigt utan att klaga när jag beskriver långdragna shoppingresor på överfulla köpcenter, men han ser lite sådär julstressad ut.

jag: Vad är det?

M: Men alltså… åh… (slår hjälplöst ut med händerna)

jag: Vad?

M: Ibland känns det som att vi glömmer bort julens verkliga budskap i allt som måste göras.

jag: Vad lustigt, jag tänkte precis så själv. Alla grejer som inte är viktiga egentligen, som står i vägen för att man skall få julfrid.

M: Exakt!

jag: Som städning.

M: Exakt! Som städning!

jag: Tycker DU också det?

M: Det finns ingen julfrid som går upp mot städningens julfrid.

jag: Eh…

M: Det är något mindfullnessartat över att grundligt skrubba alla fönsterkarmar, och njutningsfullt putsa alla —

jag: Eh…

M: Och obarmhärtigt dammsuga bakom alla bokhyllor och under alla pianon och alla sådana där ställen där dammsugaren inte får plats i vardagen. För att man inte ger sig tid. För att man inte orkar bry sig. Men på julen…

jag: Eh…

M: På JULEN får allt det där ta sin tid. Allt det vackra, allt det speciella, allt det som inte får synas normalt. Det är – rörande på något sätt.

jag: Du vet att, när vi använder ordet ”julstäda” så menar vi inte att man skall städa på själva julafton, eller hur? Du vet det?

M: Jag är väl inte dum! Man förstädar innan julen. Det kallas för att adventsstäda. Men man julstädar ju på själva julen. Tillsammans. Hela familjen. Så poetiskt.

jag: Eh…

M: Och sedan annandagsstädar man. Det är när de rear ut alla städredskap, inför mellandagsstädningen. Men bäst är nog ändå den tidiga julmorgonsstädningsomgången. (med zenlik andakt)  Ja. Den är bäst.

jag: OK. OK. Nu lugnar vi oss.

M: Jag är fullständigt lugn! Nästan meditativ!

jag: Jag pratade med mig själv.

Nåja. Tack och lov finns det tröst och goda exempel att hämta ur litteraturens skatter:

Then he growled, with his Grinch fingers nervously drumming, 
”I MUST find a way to keep Christmas from coming!”

Random Posts

Loading…

  2 Responses to “Lucka 3”

  1. I keep my fingers crossed for Grinch. Bakom bokhyllorna!!

  2. Älskar er dialog, skrattar gott! Och att du faktiskt har någon som städar…
    Din blogg är superb!

    (Svar på din kommentar: Tack! Verkligen. Inser att jag kanske verkar knäpp, men ärligt talat jag är faktiskt osäker på skrivet och dessutom inte det minsta i form för livet ännu, mest rädd för att bli för utlämnande. Vem orkar sådant? Det är som det är.)

Sorry, the comment form is closed at this time.