nov 162014
 

“Don’t be silly,” said Hermione shortly. “Of course I won’t be in three classes at once.”
“Well, then —”
“Pass the marmalade,” said Hermione.

Idag hyllar bloggen Harry Potter-böckernas hjältinna Hermione.

Hon hittar alltid svaren i en bok. Hon pluggar jämt. Hon är bäst i klassen. Och hon får ÄNDÅ – trots detta barnboksmässiga handikapp – vara med på spännande äventyr, ändå vara en god kompis till hjältarna i böckerna, ändå vara en tillgång i äventyren.

Jag vet inte om det är självklart för alla hur ovanligt det här är i böcker. Men tänk er själva: plugghästarna, plugghästarna i böcker som du har läst, hurudana är de? Tja. De vanliga attributen i litteraturen är glasögon, stora öron, en opraktiskhet som inte lämnar en hjälpsamt nog framdukad tallrik hel, och en oförmåga att fatta skämt.

Jag hade älskat att ha med dig i min barndom, Hermione. Du hade varit en riktig kompis.

För du bryter alla barriärer, gör upp med alla andra nördar och våra fördomar runt dessa. Du ändrar dig aldrig. Du använder din intelligens, din ihärdighet i studierna, din ständiga längtan till böcker, hela tiden. Du skäms aldrig över den du är, du tar aldrig av sig glasögonen och nördkläderna och visar dig vara en Riktig Kvinna trots allt, du är en hjälte på dina egna premisser och i din egen kraft.

Hermione, du som läser så mycket, du förstår garanterat hur få sådana här böcker det finns, hur sällan de här karaktärsdragen lyfts fram, beröms, får föra handlingen framåt. Men i dig, i din person, får de det. Du är tydlig, du är närvarande, du är sann.

Så kära Hermione, min barndom var tommare dig förutan. Men nu finns du. Du har varit med och förljuvat mitt vuxenliv, och nu har min dotter blivit din vän. Genom dig och ditt rakryggade agerande, din kompromisslösa sanningsiver, fick hon en skymt av läshuvudets möjligheter. Plötsligt var det OK att vara smart, acceptabelt att räcka upp handen hela tiden, fullständigt önskvärt och normalt att läsa böcker.

Hon hittade, genom dig, ett sätt att vara sig själv.

Man kan få vara med ändå. Man kan få vara modig och stark ändå. Man kan få vara lycklig ändå.

Kära Hermione, jag kan aldrig tacka dig nog för detta.

2014-11-16 21.02.40

Random Posts

Loading…

  4 Responses to “Clear and present Granger”

  1. Är ingen HP-fan själv men detta låter ju strålande!

  2. Vilket sammanträffande! Läste just tredje boken om Harry Potter i går (snål som jag är måste jag vänta tills jag hittar böckerna på loppis)…och det är väl just i den som Hermione trixar med tiden? Håller med dig om att hon har egenskaper som ofta betraktas som tråkiga/fantasilösa….men här får alla plugghästar upprättelse ;)!

  3. Ja Gu’ vad viktigt det är med goda förebilder!

  4. Heder åt Hermione, min Harry Potter-hjältinna. Bra skrivet!

Sorry, the comment form is closed at this time.