dec 192014
 

 

 

polka

Barnen: Det är jul om mindre än en vecka!
Vuxna: Det är jul om mindre än en vecka!

 

Och häri, förstår ni, kära bloggläsare, ligger den milsvida skillnaden mellan barn och vuxna. I tonfallet.

 

Barnen lyckliga, skränande, förskottsberusade av hagalen paketlycka.
Vuxna hålögda, muttrande, tyngda av att detta måste bli en sagolik jul för barnen och därför får jag inte glömma att… (infoga valfri julförberedelse).

 
Barnen längtar vilt och passionerat, hämningslöst och härligt efter julen, presenterna, maten, känslan av högtid, gott humör, ljusen, traditionerna, presenterna, musiken, presenterna, godiset och presenterna.

Och de vuxna längtar desperat, skrämmande, ursinnigt efter ett par extra dagar att lägga in innan den 24e kommer med alla sina krav på lycka och frid.

För någon måste fixa julen, presenterna, maten, känslan av högtid, gott humör, ljusen, traditionerna, presenterna, musiken, presenterna, godiset och – vad var det nu då? – ah, presenterna.

 

Det mest flagranta i julefriden är att man behöver den mest när man förbereder för den.

 

Så någonstans i skärningspunkten mellan förväntan och förvirring möts vi allihopa.
Och jag tänker att vi kanske kunde lära av varandra. Inte lära ut vår julstress till barnen, naturligtvis, men kanske ge dem en aning av känslan att det finns ett hedersuppdrag i det här att förbereda andras lycka, att ta ansvar för andras upplevelser.

 

Och kanske kunde vi lära oss att förväntan är en lika viktig lycka som själva haendets, fåendets lycka. Att en god längtan ger en god närvaro i nuet. Skulle vi kunna lära varandra det?

 

Öh.

 

Nej.

 

Det går fetbort.

 

För det är jul om mindre än en vecka. Vi har ingen som helst möjlighet att hinna det.

 

Men Karin Boye, hon håller huvudet kallt, hon. Hon vet.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr! Oändligt är vårt stora äventyr. 

 

 

Random Posts

Loading…

  4 Responses to “Lucka 18: Karin Boye”

  1. Så rätt du tänkt! Och lyckats sätta rätt ord på det!

  2. Tack för dagens 🙂 Jag känner igen det där.

  3. Ja, just nu skulle jag gärna bryta upp till ett slottshotell i Skottland där allt är fixat och det enda man behövde göra var att sitta framför en brasa med en whisky!!!!!!

    Sonen i morse : ( ser sig om i vårt kaotiska hus täckt av smutskläder, torkkläder, kattoor och fasters flyttkartonger) I kväll måste vi göra julmat, julgodis städa och julpyssla!” Själv pyser luften sakta ur mig och jag flyr till mitt stilla jobbarkiv… …………………………………………………………………………………………………………..Snälla, bara EN månad till så lovar jag att: skicka julkorten i tid och inte i februari nästa år, köpa skinka i tid så att vi fyra inte behöver ha en skinka avsedd för tjugo stycken för att de små var slut, skaffa vettiga julklappar i tid och inte helt vansinniga saker i sista minuten, börja städa vårt skitiga hus minst två veckor innan, baka minst tjugo sorters kakor, planera all julmat en vecka innan och vara färdiglagad tre dagar innan, hinna göra allt det där som de pratar om på radion; sitta stilla kvällen innan julafton och bara äta en skinsmörgås istället för att fastna i sockerlagen klockan två på natten när jag ska sätta ihop pepparkakshuset ( som dessutom måste lagas eftersom jag av trötthet tappat en stor bit i golvet), klä granen dagen innan istället för klockan fyra på natten etc etc fram till det viktigaste- finge jag en månad till så kanske jag skulle orka vara vaken hela julafton istället för att somna i mandelriset!

  4. I skärningspunkten mellan förväntan och förvirring… God jul förresten.

Sorry, the comment form is closed at this time.