dec 022015
 

Vi känner en familj som har ett schema  över vilket barns tur det är att duka bordet inför middagen.

Löjligt, tycker jag. Ett bra försök, i och för sig. Lite gulligt. Men inte vad man behöver i en familj.

Det är ju alldeles för okomplicerat.

De har inte ens börjat fundera på att överväga att tänka sig att påbörja en process som kan leda till ett delmål på vägen till att eventuellt implementera en betaversion av ett förstadium till ett riktigt schema.

DETTA är ett riktigt schema. Ett RIKTIGT schema.

Ett riktigt SCHEMA.

Detta är vårt vinterschema, närmare bestämt, i fyra lättfattliga och okomplicerade nivåer. För byråkratin tar inte ledigt över december. Regelverk har ingen vintervila.

Den mest grundläggande nivån av schemat har vi i ljuständningsschemat. Det är det som utgör utgångspunkten för de andra schemana, ungefär som Grundlagen, ni vet, utgör grunden för vår lag.

Det bestämmer vem som får tända vilket ljus vid vilket tillfälle  under Advent. Det måste ju förstås vara fullständigt rättvist. Alla måste få tända lika många ljus.

Tycker majoriteten.

Det finns även en ortodox skola i familjen som hävdar att det mest rättvisa är att alla får tända lika många tändstickor, så om den första tändstickan man tänder blåses ut på väg mot ljuset övergår ens ljuständarrättigheter för dagen till nästa person på listan. Denna ortodoxa skola har blivit utröstad, eftersom den (jaja, S, då) ständigt blåste ut de andra barnens tändstickor för nöjet att få vara nästa person på ordningen för att tända ljus.

Så.

Fyra adventljus, ett kalenderljus, ett rosa ljus och två tändningstillfällen om dagen (tre per dag på helgen). Vecka 1: Tre ljus att tända, Vecka 2: (O, ljuva vecka två när antalet ljus överensstämmer med antalet barn) Fyra ljus att tända, Vecka 3: Fem ljus att tända och Vecka 4: Sex ljus att tända.

Då trodde ni att det var klart va? Nej. Det är också viktigt vilken ordning man tänder ljus i. Samma person kan ju inte få tända ljus först jämt, då blir det väldigt orättvist mot de andra. Vi behövde ett schema för ljuständningsordning också. Så man är lite beredd.

För det vore ju fullständigt orimligt orättvist, på gränsen till kränkande särbehandling, om man på tisdagsmorgonen får tända det tredje ljuset av tre och sedan när det är ens tur igen framåt lunch på lördag får tända det tredje ljuset av tre igen. Så kan man inte ha det i en civiliserad värld.

Förresten nämnde jag väl att enligt urgammal hävd har vi ett schema i familjen som säger att en ljuständning motsvaras av två ljusutblåsningar.

Och om ni tänkte så här: De HAR inget schema för ljusutblåsning i advent, det har de bara inte. Då tänkte ni fel. För det har vi.

Vi har ljuständningsschema, ljuständningsordningsschema och ljusutblåsningsschema.

Och nu när jag skriver det här inser jag att vi saknar ett ljusutblåsningsordningsschema. Men det tänker jag faktiskt inte berätta för något av barnen. Ibland måste man vara lite wild and crazy.

Men inte för wild and crazy. Det går inte. Hur skulle världen se ut då?

Därför har vi idag nöjet att hälsa ett nytt, och sedan länge efterlängtat, schema välkommet till vår familj: Schemat Över Byteshandel och Utgångspunkter för Förhandling vid Köp av Varor och Tjänster i Samband med Ljuständning.

Så nu kan jag meddela att i vår familj kostar det, om du vill köpa till dig en extra ljuständning, antingen 1 st tömning av kattlåda åt syskon, eller 2 x 10 minuters lån av Minecraft-identitet, eller 4 bitar av ditt lördagsgodis (får väljas av syskon INNAN du själv tagit bit, om bitarna ska tas på slutet av lördagsgodisätningsperioden är det 8 bitar som gäller, skalan varierar under kvällen på ett sätt som fastställs av bilaga 1 till dokumentet.

Ett köp kan också göras som garanterar dig dubbeltändning av ljus (alltså att du köper ljuständning av två syskon samtidigt, så du får tända FLERA LJUS PÅ SAMMA GÅNG, o, ljuva nöje)  och den kan köpas mot 2 kvällars fullständig skötsel av samtliga kattrelaterade jobb (mat, vatten, låda), 1 matning av hund, 1 st godnattsageläsning för lillasyster, eller 10 valda bitar ur lördagsgodispåsen (sammanlagt, gäller båda syskonen)(kan bli så mycket som 20 bitar om bitarna tas senare under kvällen när det bara finns mindre attraktiva bitar kvar att välja på). Man kan också levla upp samtliga syskon i Angry Birds (ett smart alternativ som A har lobbat hårt för, för han är bra på Angry Birds och då får han BÅDE tända ljus och låna de andras mobiltelefoner på samma dag).

Så.

Om du kommer hem till oss någon gång och folk säger ”wow, vad fint era adventsljus brinner” eller möjligen ”Vad är det där för konstigt fullkladdat rutmönster ni har på kylskåpet” så ska ni veta att detta är något som förhandlats, omförhandlats, varit ute på remissrundor och debatterats retoriskt för och emot. Det har demonstrerats, kritiserats, normaliserats, omfördelats och byråkratiserats enligt kunskapskrav, konstnärlighet och kreativt kampanjande.

Och kanske är det här ett bra sätt att lära sina barn om demokratins alla möjligheter för individen att i samverkan med andra påverka sin situation. Kanske är det här ett sätt att visa sin familj hur mycket den demokratiska processen kan stärka oss som familj, som sammanhang, som värld.

Kanske.

Fast det mest troliga är vi är galna.

12315050_10153234704603837_562270914_o
              Tjuvtänt ljus på kvällen när alla sover. Hur många kattlådor måste jag tömma om de kommer på mig?

Random Posts

Loading…

  6 Responses to “Lucka 2: Adventsljus”

  1. Erkänn att du hade bitvis toligt medan schemana drogs upp! 😀

  2. Allt verkar mycket organiserat och tryggt men tyvärr finner jag luckor i framställningen. Hur kan till exempel två kvällars kattskötsel motsvara en matning av hund? Kan man verkligen lita på att systemet är rättvist? Man måste ju inte slarva över sin beskrivning bara för att man skriver två långa inlägg samma dag!

  3. Fniss.

  4. Underbart fantastiskt välordnat.

Sorry, the comment form is closed at this time.