Jun 122016
 

Hönsen sover på sina pinnar. Kycklingarna, som inte har börjat sitta på pinnar än, sover under redena. De sitter tätt, tätt och när en av dem vaknar till, vaknar alla, som en våg som reser sig på ett hav i stiltje. Sedan somnar de igen, också i en enda rörelse. Att vara kyckling är att vara mer flock än individ.

Blommorna sover, när vi går tillbaka till huset. Böjda huvuden, slutna kronblad. Inte ens blommor kan ge ut skönhet hela tiden. Ibland måste man få krypa in i sitt skal och bara vila. Det gör blommor, de är kloka.

Och i huset sover barnen. E sover med en docka och en nallebjörn, skyddad på två flanker  av barndomens klassiska väktare. Hon sover nog gott, för öppen bredvid henne ligger Sagan om den lilla, lilla gumman – öppen på den mest dramatiska sidan: ”Men då kom den lilla, lilla gumman in och sade ”Sjas katta!”” E älskar dramatik. Jag är övertygad om att hon valde att sluta bläddra där, för att riktigt ligga och gotta sig åt detta episka ögonblick. Och somnat mitt i stormen.

S sover också med sin kvällsläsning intill sig. Det är Kapten Kalsong och invasionen av de osannolikt ondskefulla mattanterna från yttre rymden (och de minst lika grymma zombienördarna i skolmatsalen), en bok vars titel fick storasyster att säga något snobbigt om småbarnsböcker – men det är en boktitel med sex fyrstaviga ord i. Det är ganska imponerande ändå. Och den har lockat till läsning, han är framme vid sista kapitlet.

A har somnat med ett komplicerat Lego Star Wars-bygge på bordet bredvid sig. Han bygger om det – nu utan ritning. För det blir intressantare då. Chewbacca tronar längst upp på rymdskeppet, för att det, enligt A, är mysigt om man vaknar mitt i natten och får se Chewbacca det första man ser. Jag är osäker på om just ordet ”mysigt” är det ord jag skulle använda i det läget. Ändå inbillar jag mig att Chewbacca blinkar åt mig när jag går förbi. Det är som att vi hör ihop, vi som vakar i natten.

H sover i ett tonårsrum fyllt av fan art och det första hon vill se när hon vaknar är att hennes telefon har fulladdat batteri, så den tål en dag full av Instagram och Snapchat. Jag kollar en gång jag med – alla sladdar är i och laddningen funkar. Instagram och Snapchat är viktiga –  laddsladdar, de med, förmedlar den ork tonåringar behöver för att mäkta med föräldrar och syskon.

M sover. Det första han kommer att se när han vaknar är en väckarklocka som med hotfullt röda siffror och gällt ringande talar om att det är dags att fara till jobbet.

Men jag är inte den enda som är vaken. Vi är två denna natt, två som funderar över vem som ska ta första vakten, två som tycker att nattetid innebär en härlig kombinationen av egentid och ansvar, två som ser på varandra i respekt för en trogen kamrat i mörkrets timmar.

För jag och hunden delar den här tiden, när huset tystnar och livet vilar. Det är vår tid. Då sitter vi i soffan och möter natten, då andas vi i takt och vilar i att detta stimmiga, livfulla, högljudda, pratsamma hushåll nu lagt sig till nattero. Vi ser på varandra och vet, bara vet, att den andra tänker detsamma: ”De är goa när de är vakna. Men de är ljuvliga när de sover.”

Och snart sover hunden också, och strax därpå jag med.

Och då vakar Chewbacca.
image

Random Posts

Loading…

  17 Responses to “Nattvak”

 1. Texten omsluter mig. Fint!

 2. Vilken underbar text.

  Får jag fråga om ni har en ny hund?

 3. En idyll att stiga in i och omslutas av.

 4. Så fint! Jag tycker mycket om känslan i texten – omtanken och kärleken – och flödet att gå från ett ställe till ett annat.

  • Reminds me of The three Be..s.rathe quest for the perfect couch. 🙂 Inviting, firm yet soft. Do you consider color..as in blue being soothing or go neutral?I hope you find just the right one at just the right time. 🙂

 5. Så härlig läsning! Sitter med ett leende på läpparna.

 6. 我就是随便看看!

 7. Sjukt mysig läsning och galet söt vovve!!

  http://tvillingmamman.babyhjalp.se/

 8. Sigo pensando que, a ti, no se te puede dejar solo con un monton de barro. Cuando vuelves no sabes con que Tia mazizorra te vas a encontrar. JejejejejejeQuien tuviera tu constancia y tu genialidad.Un abrazo hermanoDavid

 9. fbWhat I like best about film noir, besides the raw grit of the image, is the fact there are no special effects. Great characters fight great battles, usually with themselves and the role they have taken in life.

 10. 来看看咯~

 11. Jaime Petrulis October 29, 2012 I simply want to mention I’m beginner to blogs and honestly loved your blog site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with beneficial well written articles. Cheers for revealing your blog site.

 12. Online alışverişlerde en önemli esaslardan biri de ödemelerde az maliyetle daha fazla alışveriş yapmaktır. Tabi bunu yakalayabilmek için de bazı incelikleri bilmek ve zamanında takip etmek gerekiyor. Mesela indirimli kampanyaları sürekli olarak takip edenler, daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabilmektedirler

 13. I’m very glad to see you’re on top of this. I sent an e-mail to yarnharlot earlier today, as one of her patterns is pictured on the page for another “compilation” this person is selling. Just crazy.

 14. 真是时光荏苒!

 15. 受教了!呵呵!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>