nov 152006
 

Ni vet den där hårdrocksgruppen vars skivor spelades baklänges av kristna fundamentalister som hittade ”djävulsbudskap” i låten då? Hårdrocksgruppen själv spelade då upp skivor med ”Härlig är jorden” eller vad det var baklänges och bevisade att man kan själv höra vilket budskap man vill i vilken brusig (baklängesspelad) musik som helst. Sedan gjorde de ett uttalande till media att om de ville lägga in skumma baklängesbudskap som lyssnarna skulle uppfatta undermedvetet och som skulle ändra lyssnarnas beteende – om nu man undermedvetet kan uppfatta ett sådant budskap som man inte kan höra – skulle de hellre välja att lägga in ”köp fler skivor! köp alla skivor vi har gjort” hellre än något annat.

Dolda budskap finns där man hittar dem, säger jag bara. Min son S har hittat en helt dold handling i barnboken ”Familjen Nalle går i ide”. Den uppenbara handlingen, om att björnarna vill gå i ide men inte riktigt vet hur man gör det och provar olika grejer, den struntar han helt i. Som en oförvägen daVincikodskille så tränger han in i det mer subtila skeendet: varför har pappa Nalle ibland hatten på sig och ibland inte?

Imorse fick vi läsa boken fyra gånger och varje gång pekade S ut ”Däruppe!” (alltså däruppe på huvudet tronar den blåbärsliknande hatten) och ”Ingen hatten” på de sidor då hatten mystiskt var borta. ”Däruppe! Ingen hatten! Däruppe! Däruppe! Däruppe!” när hatten flera sidor i rad fick vara med så att man förstod att nu hade pappa Nalle bestämt sig för att konsekvent följa sin linje. Men nejdå, kabbalisterna fick sitt också: ”Ingen hatten!” var det, på nästa sida.

Så fortsatte vi det inträngande läsandet ända tills det var dags till dagispåklädning. I hallen stod sedan min lilla kille med sina egna ytterkläder på sig och skojade med mig ”Däruppe!” (mössan på, drar sedan snabbt av mössan) ”Ingen hatten!” och skrattar så att han kiknar.

Så uppenbarligen påverkas man visst i sitt beteende av dolda budskap.

Random Posts

Loading…

  3 Responses to “Däruppe!”

  1. […] ung intresserade sig S för det här med dolda men existentialistiska hemliga budskap i tillvaron. Klicka här så får du […]

  2. […] S alltid har visat intresse för det esoteriska, dolda, hemliga i tillvarons tecken (se här och här) så avslutar jag förstås denna uppräkning med en hyllning till hans dragning åt detta. Bland […]

  3. […] handling framträder, mystiskt men uppenbart, ungefär som i da Vinci-koden eller som när hennes storebror läste böcker i bara lite äldre ålder, […]

Sorry, the comment form is closed at this time.