dec 102011
 


Idag är det Nobeldagen och vi är framme vid bokstaven N. Det passar bra  för vi har haft en egen nobelprisutdelning idag.

Till skillnad från den ordinarie Nobelprisutdelningen är pristagarna här med och bakar sina priser före själva ceremonin. Så här såg det ut när våra pristagare kastade av sina akademiska mantlar och tillagade sina medaljer.

Då är många av pristagarna presenterade, förvisso inte i sina nobelligaste utstyrslar, och då tror jag att *trumvirvel* tiden är inne att tillkännage priserna och motiveringarna. Är ni redo?

 

Nobelpriset i kemi delades denna kväll mellan den yngsta pristagaren, hon som mest kavlade mjöl när vi andra bakade, alltså E, och storebror A. Motiveringen för E:s del är

att hon genom sina experiment med vatten, diskmedel, vällingpulver och flytande tvål väsentligen bidragit till våra kunskaper

om hur dessa kombineras, och vid minst ett tillfälle har hon fått ett nytt grundämne att uppstå, kallat för Smutsius.

Motiveringen för A:s del är

att han genom sin populärvetenskapliga hållning spridit ett helt nytt ljus över det mysterium som till vardags kallas för asfalt.

Nobelpriset i medicin gick till S för hans osjälviska arbete med

att forska fram vilken typ av tandrengöring som har mest godartad påverkan på våra sociala liv. 

Nobelpriset i litteratur gick till H för hennes detektivroman

Tjuven som ställde till det.

Akademin vill också särskilt nämna hennes nyskapande prinsesssaga

Prinsessan med glasögon. 

Men mest av allt vill de prisa hennes lågmälda, längtansfulla dikt

Sång till en död katt. 

Ekonomipriset gick till M för hans fina förmåga att budgetera om oss vid varje ny ekonomisk förutsättning och att han ändå alltid lyckats hitta några guldkorn att skrapa ihop åt oss. Fredspriset gick till mig för att jag såg till att det pepparkakskrig som hotade att utbryta under prisutdelningen uteblev.

Så nu vet ni. Nobelt, eller hur?

 

 

Random Posts

Loading…

  One Response to “N som i Nobelpris”

  1. Grattis till alla välförtjänta pristagare!

Sorry, the comment form is closed at this time.