okt 052012
 

Kära ni som utformade stavningskontrollen i Chrome –

Jodå – nu vet jag att det är ni som ligger bakom hela den här stora frågan om jacuzzibadens vara eller icke vara.

En person som tycks fungera som en slags talesperson för er, Beat Bengtsson (se kommentar 13 och tråden under här), har nämligen hört av sig och berättat hur det funkar, det här med stavningskontroller. Hen har förklarat för mig vari bristerna i Chromes rättstavningskontrollskod består och också vad man från konsumenthåll borde göra för att få Google att åtgärda dem.

Man känner, när man läser vad Beat skriver, att Beat brinner för språkliga ting. Man anar att utvecklarna av Chromes svenska stavningskontroll – som jobbat ideellt – också brinner för språket. Man ser en tydlig frustration över att Google inte tillåter den svenska Chromes-ordlistan att bli bättre. Och utifrån det kan jag inte annat än be er om ursäkt. Alla som jobbar ideellt med språk är värda respekt. Så förlåt, kära stavningskontrollsutvecklare. Ni verkar ha det lite tufft och jag hoppas att jag inte gjorde er ledsna.

Beat bad mig också att istället för att skriva indignerade brev helt enkelt stänga av stavningskontrollen om den nu irriterar mig.

Tja. Beat, kompis. Den irriterar mig i och för sig inte alls – roar och underhåller är bättre ord. Det kanske inte var avsikten när stavningskontrollen utvecklades, men är det inte underbart när våra skapelser fyller fler syften, når människor på fler plan, ger glädje och nytta på sätt vi inte ens funderat på att ana?

Eller nähä. OK. Inte det kanske.

Men. Allvarligt. Min avsikt var aldrig att angripa stavningskontrollen utifrån ett språkligt perspektiv. Det enda som hände var att jag stavade rätt till jacuzzibad och ändå felmarkerades det. Jag tyckte det var lite roligt och började låtsas för mig själv att det låg moraliska tankar bakom rödmarkeringen – för mig kändes det härligt absurt att ett program skulle ha åsikter om de etiska aspekterna av vad jag skriver. Egentligen tror jag inte att det finns sådana tankar i programmet – om jag hade trott det hade det ju liksom inte varit så roligt, det jag skrev.

Och jag tror nog att stavningskontrollsproducenterna faktiskt uppskattar skämt. De har iallafall lagt in ett ganska snyggt ett i koden till stavningskontrollen i Chrome. Det är lite för bra för att spoila här i bloggen. Men du kan kolla själv – öppna ett textinmatningsfält i Chrome. Skriv in ordet Chrome – yes, själva ordet Chrome – och se vad du får för stavningsförslag.

Bra va? Kunde inte ha gjort det bättre själv.

Så, kära skapare av Chromes stavningskontroll, kan vi säga så? Någonstans i ingenmansland mellan språkvård och humor kanske vi alla kan enas? Och i så fall föreslår jag att det vi enas om är att jag kan få gå och ta det där jacuzzibadet någon gång. Jag tror att jag behöver det nu.

Charlotte

Random Posts

Loading…

  4 Responses to “Öppet brev till skaparna av Chromes stavningskontroll”

  1. Charlotte, jag har inte Chrome här, men känner bara att jag på det här stadiet m å s t e f å v e t a vad som händer i textinmatningsfältet om man där skriver in ordet ”språkteknologi”. (Kan bara inte förklara varför!) (Jag kanske bara har tråkigt?)

  2. (eller vill ha mera kul:) (om det går?)

  3. Underbart, underfuckingbart!

  4. […] ordet ”nallebjörnslikt”. Det är ju de facto inget riktigt ord. Jag har med andra ord inga synpunkter alls på att min stavningskontroll rödmarkerade det. Jag är inte upprörd över dig eller över […]

Sorry, the comment form is closed at this time.