dec 072012
 

Konversation mellan mig och A i hallen imorse klockan 07:11:

jag: Hej A. Har du redan klätt på dig alla ytterkläderna?
A: Mm.
jag: Skall du gå ut och leka i snön?
A: Öh… Nä.
jag: Skall du bara stå här i hallen?
A: Öh… Ja.
jag: Hm… Aha! Är det för att du vill gå ut och titta på plogbilen?
A: Mamma! Jag är ingen bebis! Jag behöver inte gå ut och titta på plogbilen längre!
jag: Förlåt.
A: Jag vet att man kan se plogbilen från fönstret.
jag: OK.
A: Mamma! Jag vill bara stå här. OK?
jag: Men du kommer att bli svettig. Det är nästan en timma kvar tills vi skall åka.
A: Men jag är inte alls svettig (svettas).
jag: O… K…
A: OK då.

Låt oss nu gå ungefär tjugo minuter bakåt i tiden – till exakt den tidpunkten när A klär på sig på morgonen. Vi överlämnar då ordet till A själv som gärna ger goda råd till de mindre klädmedvetna kamraterna:

Kalsongerna – De bästa kalsongerna är blåa och har fotbollar på sig. Om det inte finns rena (jag har bara tre sådana par) kan man gärna göra ett försök att hoppa över kalsongerna. Jag menar – vem går och kollar att man har kalsonger på sig? Om man bortser från S alltså. Men han gör det bara för att han gillar att skvallra och man kan muta honom med att han får spela lite Nintendo Batman och då går det bra.

Strumporna – Strumpor skall inte gå för högt upp på benen. För då finns det risk att de fastnar i saker och det vill man inte. De bästa strumporna täcker bara undersidan av foten och översidan av foten och sedan inget mer. Det finns sådana strumpor i en speciell sommarlåda i förrådet. Där kan man gå och ta. Låt ingen se dig. Smyg som en skugga. Bäst är att ta de gråa för de ser lite lite ut som vanliga vinterstrumpor. Fast kortare förstås. Tack och lov.

Tröjan – bäst är förstås ett linne. Inget klädesplagg säger ”varm sommardag” som ett linne, det tror jag att vi alla kan vara överens om. Och vem vill inte tänka på de varma sommardagarna? Linnet får gärna vara rött och ha en bild på Spindelmannen/Blixten McQueen/Angry Birds/Star Wars/annat av samma slag men om det inte går går det mesta bra. I nödfall kan en kortärmad t-shirt gå bra. Kom ihåg: ju mindre ärm desto lyckligare grabb.

Byxorna – måste vara korta. Får absolut inte gå längre än till strax under knät. Man kan snava på för långa byxor nämligen och det vill man undvika. Shorts är det säkraste valet.

Midjan – men grejen är att shorts ofta har resår i midjan. Det bästa är en dragsko eller ett bälte så man kan dra åt det riktigt riktigt hårt. Helst skall man få lite svårt att dra djupa andetag – då vet man att det är ungefär lagom hårt åtdraget.

Sisådär. Nu gäller det bara att snabbt kränga på sig overallen – och kanske kängorna – så att ingen vuxen ser de här fina modedetaljerna. De är nämligen inte emottagliga för nya idéer. De är hopplösa. De tycker nämligen att byxor skall vara långa så man eventuellt riskerar att snubbla – att vintertröjor skall ha långa ärmar och vara otäckt tjocka – att strumpor skall gå upp till låret typ och att man måste ha kalsonger. Vuxna är bara för gamla!

Och – då var vi tillbaka i tiden till hallsamtalet. Klockan är nu 07:13. Och vad tror du kära bloggläsare? Klarade han sig undan granskningen? Kunde han gå till skolan i sitt eget utvalda klädstatement eller fick han lov att lyssna till konventionens trista röst och klä sig som andra tycker att han skall?

Tja.

Gissa.

Random Posts

Loading…

  7 Responses to “Konsten att klä sig”

  1. Härligt med optimism kombinerat med handlingskraft och fantasi på det sättet:) Han torde ju ändå vara ganska chanslös tänker man, sen tänker man på att han har en mamma som just ser och värdesätter hur klurig han är…. Jag tror att mamman valde att fria – ända tills hon kom på att det var för grymt att han skulle behöva stå inpackad sådär i en timma. Då slog hon till – som en befriare!

    • Det var en gissning, det, saqer! Nu skäms jag över hur jag faktiskt hanterade det i verkligheten vilket var att tvinga på honom vintermässig stass… Du kan du! Du får skriva en Supernannybok – du vet hur man skall göra.

      • Asså jag menade kort o gott att du kanske hade valt att låta honom lura dig om det inte varit för att det hade känts för grymt att han då skulle behöva stå och svettas i hallen i en timme… hahaha vilken rolig gosse!

  2. Jag tror allt att du kom på honom eftersom du kunde beskriva klädseln så exakt ha ha, Roligt som vanligt; sitter här i min ensamhet o småskrattar.

  3. Fick mig en funderare på hur jag skulle gjort (eller hur jag gjorde rättare sagt). Finurlig kille!

  4. På ren västgötska så tror jag att han kôvnade, dvs storknade av värmen i hallen, tog av sig ytterkläderna och började leka istället, varvid hans moder ertappade honom.

  5. Är ganska övertygad om att du hanterade det med respekt för hans integritet.

Sorry, the comment form is closed at this time.