dec 212012
 

Andra människor kanske tycker att julen skulle vara bättre om tomten kom med en större säck. Om julgodiset var intressantare. Om skinkan var saftigare. Men. I vår familj. Där har vi andra prioriteringar.

Min son har, i syfte att optimera julfirandet, uppfunnit leken ”Herdebingo”. Den går ut på att man delar upp golvet i rutmönster. Sedan ger man vår hund Elis en herde från vår julkrubba som han får bära i munnen och släppa på ett valfritt ställe på golvet. Sedan skriker man bingo.

Alltså.

Det är inte det att jag vill ha fördomar om mina egna barn.

Och jag vill absolut inte insinuera något som kan tolkas som icke-hundra-procentigt stödjande.

Men jag är rädd att den personlighetstypen som uppfinner lekar som Herdebingo (och till yttermera visso gör det för att julen skall bli lite extra bra) är exakt på pricken samma personlighetstyp som i vuxen ålder gillar tyska operor.

Tänk efter själva: den extremt långsamma takten – de små krumsprången av glädje – den slumpmässiga koreografin. Allt bidrar.

Jag vill som sagt inte ha fördomar.

Men jag känner väldigt starkt att jag i uppfostrande syfte måste ge honom en hårdrocksskiva i julklapp.

Inga hårdrockare delar någonsin upp golvet i rutmönster.

Random Posts

Loading…

  7 Responses to “Lucka 21: Jag vill ha rymligare säck, segare knäck, fetare fläsk från grisen”

  1. Det är bra att du inte låter blicken väja för det oerhörda. Vem vill fostra en wagnerian?

  2. Mammor är alltid lite nervösa kring om det ska bli riktiga karlar av deras små gossar. Sen när högtalarna börjar skaka i tonårsrummen tvärvänder de, köper familjebiljetter till operan och håller på. Inget att göra åt. 🙂

  3. PS. Hittade just ditt julrim, underbart! Måste leta fram mitt julrim från förra året…DS.

  4. någon gång ska jag leta fram Expressenartikeln från 40-talet, när de hälsar på de bedårande trillingarna Abrahamsson (min far + 2, alltså). Först hittar de bara två där ute i söderförorten. Så småningom kommer den tredje slarvandes och är sur – han har legat i vassen och varit Moses, men när reportern kom glömde de andra bort att leta efter honom…artikeln fick rubriken ”Trillingarna leker krille”! Ingen av dem kom att gilla opera så mycket, men de är alla musikaliska och väldigt duktiga på frågesporter.

  5. Åhh S – jag kan förstå honom i den där ”leta geometriska figurer i vardagslivet”-perspektivet!

    Men ska du ge honom en riktigt hårt och livsbetvivlande skiva, fråga mig om en lämplig synth-skiva i stället – så att du uppfostrar honom med goda musikaliska förebilder och inte hårdrock! 🙂

    :: D.

  6. Tänk vad många som blir glada när du köper en skiva istället för att låta barnen få tillgång till inspelat ljud på något annat sätt. 🙂

Sorry, the comment form is closed at this time.