Lucka 2: med takt och ton


Här kommer en sådan där vett-och-etikett-bok i ”Takt och ton” för mödrar. Det är praktiskt nog samtidigt en liten kurs i ljuständning i 50 enkla steg.

1) Avlägsna samtliga katter från bordet där det tända ljuset skall stå.

2) Var alltid förberedd innan ljuständningen. Den viktigaste förberedelsen är vems tur det är att tända vilket ljus. Kolla i den långa och komplicerade listan över som heter just ”vems tur det är att tända vilket ljus”.

2a) Grundregeln är att det barn som dagen innan tände nerräkningsljuset skall tända adventsljuset. Marialjuset tänds istället av det barn vars tur det är att tända nerräkningsljuset imorgon.
2b) Tillägg till grundregeln:  Denna regel kommer att ändras nästa vecka när det blir två adventsljus att tända. Och sedan en vecka senare igen och sedan igen. Det är egentligen ingen idé att ens ha en grundregel och det är därför du har den jättelånga och komplicerade listan istället.
2c) Tillägg till tillägget till grundregeln: en ljuständning motsvarar två ljusutblåsningar eftersom det är roligare att tända ljus än att släcka dem.
2d) Tillägg 2c är helt irrelevant eftersom det inte ens finns med ljusutblåsningsschema i listan.
2e) Shhh! Berätta inte 2d för barnen.

3) När du väl rett ut vems tur det är att tända varje ljus kan det vara dags att ropa på barnen. Meddela redan från början vem som skall tända vilket ljus.
3a) Godta inga protester. Ändringar i schemat kommer att ge dig många timmars huvudbry när det gäller att återställa listan enligt den viktiga men outgrundliga rättvisan. Jag upprepar: Godta inga protester. This is not a drill.

4) När alla barnen accepterat vems tur det är att tända vilket ljus kommer den näst viktigaste ordningsfrågan: Vem skall tända sitt ljus först?

5) Nej. Det är fel svar. Oavsett vad du har svarat är det fel svar. Rätt svar är att ingen vet för ingen minns. Eller nåja. Alla barnen minns att det är just hens tur. Du får göra en ny spalt i anteckningsboken som heter ”Ljuständningsordningsprincip” och skriva upp en random princip för vems tur det är att tända först.

6) Så. Då kan vi tä-

7) Lyssna på S när han väcker den viktiga rättvisefrågan: ”Hur kan det vara rättvist att den med Marialjuset alltid tänder först? Man kanske tycker SÄMST om Marialjuset och då kan man ALDRIG ALDRIG få en riktigt lycklig dag eftersom man aldrig både får tända sitt favoritljus och tända först! Är det meningen att vi skall vara LEDSNA under Advent eller?”

8) Lyssna på den ytterst engagerade diskussion som följer.

9) Sudda emfatiskt ut din nytillsatta spalt och skriv dit några nya ord (använd inte fula ord även om de  är väldigt frestande). Skriv så här: ”Den som har mest välstädat rum får tända först.”

10) Känn dig otroligt nöjd med dig själv.

11) I tre sekunder.

12) Lyssna på H när hon börjar diskutera det faktum att det är en jätteorättvis princip eftersom killarna oftare leker på hennes rum än vice versa och alltid drar fram en massa grejer och aldrig plockar undan efter sig och förresten varför är vi alltid ALLTID elakast mot henne?

13) Fråga H vad hon tycker att vi skall ha för regel angående ljuständningen då.

14) Säg nej till hennes förslag om att den med längst hår skall tända först.

15) Ta bort kattungen från bordet igen.

16) Bestäm att ni varje gång skall dra lott om vem som får tända först. E skall dra en lapp ur en mössa.

17) Skriv under noggrann övervakning av barnen tre lappar ”S” ”H” och ”A”. Lägg lapparna i E:s mössa.

18) E drar nu en lapp ur mössan och för att skoja med de andra barnen stoppar hon den i munnen och låtsas att det är mat. ”Mmmm gott!” säger hon och skrattar maniskt.

19) Rensa ur pappersmassan ur E:s mun och kolla de återstående två lapparna. De heter ”S” och ”H” och därför är det A:s tur att tända ljuset först.

20) Dra en lättnadens suck.

21) Alldeles för tidigt.

22) Lyssna på A:s förklaring om att han i och för sig gärna tänder först om det är så att vi är helt säkra på att det är hans tur för kommer alla ihåg att han bytte bort sin tur att tända ljuset först mot att S tömde kattlådan när det egentligen var A:s tur den där gången i förra veckan.

23) Lyssna på S:s förklaring om att han (S) redan tänt före A för den gångens skull men att det i och för sig är möjligt att han ändå skulle tycka att det var roligt att tända först den här gången. Han kan till exempel tänka sig att tömma kattlådan imorg-

24)  Se regel 3a.

25) Förklara att A tänder först idag och ingen diskussion. Titta på klockan och notera hur lång tid den här diskussionen har tagit. Fundera sedan över hur sannolikt det är att ingen av dina barn kommer att bli politiker. Bli deprimerad över svaret.

26) När A tänt sitt ljus och bränt bort en liten liten del av en nagel är det dags att överräcka tändsticksasken till S. Låt ingen ifrågasätta detta beslut.

27) Se på när S tar ut en tändsticka ur asken.

28) Han håller den i handen redo att tända.

29) Håll tummarna för att ljuset nu kommer att tändas.

30) Bli inte alls förvånad – inte ett enda dugg – över att tändningen inte blir av eftersom E nu klättrar ner från sin stol och går över till A och lugnt lutar sig över bordet och blåser ut A:s ljus.

31) Fråga varför. Bry dig inte om svaret.

32) Gråt inte.

33)  Fundera istället ut om det finns någon möjlighet att undvika en diskussion om ljusutblåsningsschemat som inte finns.

34) Inse att det inte går att undvika en sådan diskussion.

35) Lyssna på diskussionen om ljusutblåsningsschemat såsom det borde se ut om det fanns.

36) Lyft bort kattungen från bordet.

37) Förstå EXAKT hur Kalle Anka känner sig på julaftonsprogrammet när den där fågeln långsamt gör honom galen.

38) Inse att du kommer att behöva YTTERLIGARE en spalt i en anteckningsbok som redan är full till bristningsgränsen.

39) Lyssna på din man som förklarar att han just nu hemskt gärna själv skulle vilja vara full till bristningsgränsen.

40) Tydligen menar han inte ”av anteckningar”.

41) Låtsaslyssna på diskussionen som nu övergått från att handla om ljusutblåsningsscheman till att gälla vem som egentligen puttade vem under wii-spelet tidigare idag.

42) Förklara att familjemysstunden nu är officiellt avslutad för dagen. And now for something completely different.

43) Tänk positivt: det slits väldigt lite på tändstickor och stearin i ert hushåll.

44) För att inte tala om hur låg risken är att huset skall brinna ner pga osläckta ljus.

45) Tänk dig en lång varm dusch helt omgiven av brist på folk som vill diskutera ljusrelaterade rättvisefrågor.

46) Tänk dig en lång varm glöggstund helt omgiven av absolut inga människor som vill prata om anteckningsböcker fulla med listor över turordningar.

47) Tänk dig en stillsam och rofylld stund utan planering – utan diskussioner – utan adventsrelaterade brandtal.

48) Öppna ögonen och inse att din man håller på att prata med dig om vems tur det är att gå runt och tända alla de elektriska adventsljusstakarna i alla fönster imorgon bitti.

49) Innan du säger något – och kom ihåg att även om du säger något undvika fula ord – försök att förstå att han tycker att han är väldigt väldigt rolig.

50) Bli galen. Go all in. Det är ingen fara. Din man skrattar inte åt dig utan bara åt sitt eget skämt.


4 svar till “Lucka 2: med takt och ton”

  1. Mycket intressant och efterlängtad rapport. Vilken tur ändå att S kom i gång så tidigt med själva grundskissen! (Förstår dock om det blev digert att hinna med hela ljusutsläckningsschemat för en ensam planläggare..:)